Vikingeklubben Isbjørnen

Diverse


Torsdag 7. november klokken 19 holder vi Hjalmar-aften i vinterbadeklubben Isbjørnen.

 
Biografdirektør Orla Nielsen viser sin 15 minutter lange portrætfilm om typograf og vinterbader Hjalmar Poulsen, som komprimerer flere års filmoptagelser, og hvor vi får lov at møde Hjalmar hjemme i lejligheden, i det iskolde vand og til søndagsfrokost på værtshus.
Journalist Bent Stenbakken fortæller erindringer om, hvordan det var at interviewe den mangeårige formand for vor klub, som nåede at runde de 101 år, inden det var helt slut med kolde gys.
Hjalmars vinterbadekammerater, Tom Kristensen og Flemming Pedersen, er også med, når vi bagefter hygger og småsludrer over noget godt Thy Øl.
Tilmelding på opslagstavlen i vinterbadeklubben - seneste tilmelding 1. november.
Men hvem er eller rettere var Hjalmar Poulsen? 
Pensioneret typograf, vinterbader, æresmedlem af Socialdemokratiet, Hjalmar Poulsen, blev født 28. august 1905 i Korsgade i Aalborgs gamle bykerne. Han var, som han selv sagde det ”en horeunge”, da hans far svor sig fri for faderskabet i retten. Hjalmar var kun to og et halvt år gammel, da hans mor døde af tuberkulose, hvorefter han blev adopteret af sin bedstemor og voksede op sammen med hendes fire andre børn i en to-værelses arbejderbolig i Dannebrogsgade.
Efter endt skolegang på Ryesgades Skole kom han i 1919 i typograflære og samtidigt meldte den unge lærling sig ind i Socialdemokratiet. Efter at være blevet færdigudlært i 1924 aftjente han sin værnepligt hos Landsstormen i København. Herefter fulgte syv års arbejdsløshed, inden Hjalmar fra 1931 så småt fik fast arbejde på diverse trykkerier og aviser i Aalborg. Dengang havde byen fire aviser, og typografen nåede rundt og arbejdede på dem alle, inden han blev pensioneret som 65-årig, da den socialdemokratiske Ny Tid lukkede.
I julen 1926 var Hjalmar lidt spontant med til at åbne Aalborgs første vinterbadeklub, da han sammen med nogle kammerater hoppede i Limfjorden ved Jernbanebroen. Det blev senere til nutidens vinterbadeklub ”Isbjørnen”, som Poulsen var med til at stifte i 1948 efter krigen, da den tidligere tyske vandflyverplads blev forvandlet til friluftsbad. Her var Hjalmar både mangeårig formand og i sine sidste leveår også ældste æresmedlem.
Den pensionerede typografformand var lige til det sidste både frisk i ånden og replikken, selv om helbredet svigtede ham de sidste år. Eller som han selv sagde det:
- Håret er mit eget, humøret er godt, men helbredet ... Jeg har ikke været ude at bade i fjorden i et helt år. Uha, du kan tro, jeg savner det!
 
Tilmelding i klubben på opslagstavlen, bindende, seneste 1. november.
Navn og telefonnummer
 Der vil være mulighed for denne aften at købe bogen `Kolde gys - varme hjerter`
Bliv medlem
Info tekst
Bliv medlem

Sponsorer


Kalender
Besøg vores side
Vikingeklubben Isbjørnen | Ralvej 14 | 9000 Aalborg |